Krondyrkølle

4 personer

Ingredienser

Krondyr køllen

1 stkkrondyr kølle
1 stkchilifrugt
2 stkhvidløg
2 stkgulerod
2 stkporre
2 stkpære
2 stkpersillerod
1 bundtbasilikum
1 dlolie til stegning
2 dlolivenolie
100 gsmør
salt
peber

Vildtfond

Overskydende kød fra krondyr køllen
1 pakkebacon
1 dlolie
1 fedhvidløg
2 stkgulerod
2 stkæble
1 stkpastinak
1 stkpersillerod
2 stkløg
1 bundttimian
3 kvistefrisk rosmarin
3 stkstjerneanis
2 spskpeber
1 dåsetomatpure
1,5 dlrødvinseddike
0,5 lrødvin
1 lvand
1,5 lhønsefond
2 stklaurbærblade
2 spskdijonsennep
50 gmørk chokolade 70%
salt
peber

Tilberedning

Krondyr køllen

  • 1

    Krondyr køllen krydres med salt og peber og brunes hårdt af i rapsolie på en pande eller gryde.

  • 2

    Køllen lægges i et ildfast fad med 1 flækket chili, halverede hvidløg, gulerødder, porrer, halve pærer, halve persillerødder, basilikum, smør og olivenolie.

  • 3

    Varm ovnen op til 200 grader. Stil fadet ind i 40 minutter. Tag derefter kødet ud og stil det til at hvile ½ time.

  • 4

    Køllen skæres i skiver og serveres med grøntsagerne og saucen.

Vildtfond

  • 1

    Fjern overskydende kød fra køllebenet og afpuds resten af køllen.

  • 2

    Kødet og baconen puttes i en høj gryde med det opvarmede olie og brunes godt af.

  • 3

    Tilsæt alle grøntsager samt timian og rosmarin og sauter det hele godt af. Tilsæt stjerneanis og hel sort peber. Rør det godt rundt.

  • 4

    Tilsæt rødvinseddike og lad det koge ind. Tilsæt rødvin, vand, hønsefond, dijonsennep, laurbærblade og chokolade og lad det hele simre i 2 timer uden låg. Fjern evt. skum som lægger sig i overfladen.

  • 5

    Hæld saften og kraften fra dyrekøllen op i fonden. Når fonden har kogt i 2 timer, sigtes den. Smid fyldet ud.

Herfra kan du lave skønne saucer i forskellige varianter. De er alle sammen egnede til jul og nytår.
Krondyrkølle