Kartoffel-porresuppe med spicy granola

4 personer

Ingredienser

8 stkporrer
3 stkmellemstore kartofler
2 stkløg
110 gsmør
5 kvistetimian
2 fedhvidløg, revet
1 lgrøntsagsfond
100 ghavregryn
500 mlpiskefløde
55 gfrø/kerner
3 spskhonning
1 tskchilipulver
0.5 tsktørret timian
3 stkøkologiske citroner
Creme fraiche til servering
Olivenolie
Salt
Sort peber

Tilberedning

  • 1

    Skær den grønne, grove del af 7 af porrerne og halver herefter den lyse del på langs. Skyl porrerne godt i koldt vand, for at få alt jorden mellem lagene væk.

  • 2

    Skær porrerne ud i grove stykker og sæt dem til siden sammen med timiankvistene og revet hvidløg.

  • 3

    Varm ¾ dele af smørret (kan erstattes med olie) op i en stor gryde ved middelhøj varme og tilføj løg, skåret i grove tern, porre, timiankviste og hvidløg. Lad det simre i 5-10 minutter (gerne under låg), til det er mørt.

  • 4

    Mens ovenstående sauterer i gryden, klargøres kartoflerne ved at skrælle og skære dem ud i grove tern. Tilføj dem til gryden når det har sauteret færdig. Tilføj grøntsagsfond og lad det simre i 15-20 minutter.

  • 5

    Varm resterende af smørret op på en pande sammen med honning, tørret timian, chili og salt. Når det er smeltet og homogent tilføjes frø samt gryn og det ristes gyldent på panden i 10 minutter.

  • 6

    Når suppen er kogt mør, blendes den med en stavblender til den er helt cremet sammen med piskefløden – smag den til med salt, sort peber og citronsaft.

  • 7

    Skær den sidste porre ud i tynde ringe, og skyl dem godt fri fra jord – dræn og dryp dem godt af.

  • 8

    Server suppen med et dryp olivenolie på toppen, den salte granola og eventuelt lidt creme fraiche.

Tip: Granolaen kan varieres med krydderier, gryn og frø i det uendelige. Det kan være en god måde at få ryddet ud i de poser frø der ligger bagerst i køkkenskabene. Grøntsagsfonden kan udskiftes med andre fonder/bouilloner såsom eksempelvis kylling eller høns.
Kartoffel-porresuppe med spicy granola