Gammeldags fastelavnsboller med remonce & pisket vaniljecreme

10 stk

Ingredienser

Gærdej

2.5 dlmælk
30 ggær
1 stkæg
530 gmel
6 gkardemomme
40 gsukker
175 gsmør

Remonce

75 gsmør (stuetemperatur)
75 gsukker
75 gmarcipan (revet)

Vaniljecreme

4.5 dlmælk
120 gsukker
1 stkvaniljestang
25 gmaizena/majsstivelse
5 stkæggeblommer
1.5 dlfløde (piskes til flødeskum)

Chokoladetop

200 gmørk chokolade
20 gsmør

Tilberedning

Gærdej

  • 1

    Lun mælk, sukker & salt op til lillefingervarmt.

  • 2

    Pisk ægget i den lune mælk.

  • 3

    Ælt hvedemel og kardemomme i dejen i 5-7 minutter, indtil dejen er smidig.

  • 4

    Kom tern af smør i dejen mens den ælter og ælt til dejen er blank og smidig.

  • 5

    Lad gærdejen hæve i 1 time lunt, med et fugtigt viskestykke over sig – mens dejen hæver, lav da remonce og vaniljecremen.

Remonce

  • 1

    Rør smør, sukker og revet marcipan sammen.

Vaniljecreme

  • 1

    Flæk vaniljestangen på langs og skrab kornene ud med en kniv – mas kornene ud i sukkeret.

  • 2

    Pisk æggeblommer, vaniljesukkeret og maizena sammen i en skål.

  • 3

    Kog mælk og den tomme vaniljestang op – når mælken koger tages vaniljestangen fra.

  • 4

    Pisk den kogende mælk i æggeblommerne, så det bliver en homogen masse – kom massen tilbage i gryden og lad det hele koge forsigtigt op – når vaniljecremen er kogt blank og tyk (det tager ikke lang tid) kommes den tilbage i skålen, husholdningsfilm kommes over og cremen sættes på køl.

  • 5

    Når cremen er kold, piskes den op og vendes med den piskede flødeskum (lige inden servering)

  • 6

    Kom cremen på en sprøjtepose.

Samling, bagning & chokoladetop

  • 1

    Rul gærdejen ud, således der kan skæres 10-12 firkanter ud på cirka 11x11 cm.

  • 2

    Fordel remoncen på midten af fastelavnsbolledejen og saml de 4 hjørner på midten – klem midten og alle kanterne sammen, således at fyldet ikke kan komme ud under bagningen (rul evt. forsigtigt bollerne helt runde på bordpladen).

  • 3

    Sæt fastelavnsbollerne med samlingen nedad på en bradepande beklædt med bagepapir.

  • 4

    Lad dem efterhæve et lunt sted, i 30-45 minutter under et fugtigt viskestykke.

  • 5

    Imens de efterhæver, forvarmes ovnen i 185°.

  • 6

    Bag fastelavnsbollerne i ovnen i 14-16 minutter afhængigt af ovnen – afkøl på en rist.

  • 7

    Når fastelavnsbollerne er afkølet, klippes/prikkes der et hul i bunden af bollerne og vaniljecremen fyldes i.

  • 8

    Smelt chokolade og smør ved lav varme på et komfur (eller i en mikroovn) – dyp toppen af fastelavnsbollerne i chokoladen – lad chokoladen sættes sig inden de serveres.

Tip: Fastelavnsbollerne kan fyldes med nødder – vend dine yndlings nødder i remoncen.
Gammeldags fastelavnsboller med remonce & pisket vaniljecreme