Flæskesteg med parmesangratinerede kartofler og jordskokker
4 personer
Ingredienser
Flæskesteg
1 stk | flæskesteg |
3 dl | vand |
1 stk | løg |
3 stk | timiankvist |
0,75 spsk | groft salt |
Peber |
Parmesangratinerede kartofler og jordskokker
500 g | kartofler |
500 g | jordskok |
0,5 spsk | olie |
15 g | parmesan |
2 spsk | rasp |
1 kvist | rosmarin |
3 kviste | timian |
Sauce
3 dl | sky fra kødet |
1,5 spsk | hvedemel |
2 spsk | balsamico |
1 spsk | ribsgelé |
kulør |
Salat
250 g | spidskål |
150 g | hjertesalat |
Tilberedning
Flæskesteg
- 1
Rids sværen helt ned til kødet. Undgå at ridse i selve kødet. Skær løg i skiver.
- 2
Drys sværen med salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem alle sværene. Krydr kødet med salt og peber.
- 3
Hæld vand i en lille bradepande. Læg løg i vandet. Læg en rist over. Læg kødet på risten.
- 4
Læg timiankviste under kødet. Læg evt. sammenkrøllet stanniol under kødet, for at få sværen til at ligge så vandret som muligt.
- 5
Stik et stegetermometer ind midt i kødet. Stil stegen midt i en kold ovn. Tænd ovnen på 200°. Steg stegen til centrumtemperaturen er 55°.
- 6
Hvis sværen er sprød: Fortsæt stegningen ved 200°, indtil centrumtemperaturen er 65°. Hvis sværen ikke er sprød: Skru ovnen op på 250°, indtil centrumtemperaturen er 65°. Hold øje med at sværen ikke bliver for mørk.
- 7
Tag stegen ud af ovnen og hæld skyen fra i en skål eller lign. - den skal bruges igen.
- 8
Skær sværene af flæskestegen. Skær fedtet af mellem svær og kød og kasser fedtet. Skær kødet i tykke eller tynde skiver og pynt med sværene.
Sauce
- 1
Si skyen op i en gryde og skum fedtet fra. Der skal være 2-3 dl sky. Spæd til med vand, hvis der mangler væske.
- 2
Ryst melet ud i vand og rør det i skyen. Tilsæt balsamico.
- 3
Kog saucen igennem i ca. 5 minutter under omrøring. Smag til med salt, peber og evt. ribsgelé. Giv saucen lidt kulør.
Parmesangratinerede kartofler og jordskokker
- 1
Skrub kartofler og jordskokker og skær dem i halve. Læg dem i et ovnfast fad.
- 2
Dryp med olie og krydr med salt og peber. Stil dem i ovnen ved flæskestegen ved 200° i 15 minutter.
- 3
Bland friskrevet parmesan med rasp og krydderurter og drys det hen over kartofler og jordskokker.
- 4
Sæt fadet tilbage i ovnen i endnu ca. 20 minutter til kartoflerne er møre, og det er sprødt og lysebrunt.
Salat
- 1
Snit spidskålen meget tyndt og salaten fint og bland det.