Flæskesteg med det hele - til to dage
4 personer
Ingredienser
Flæskesteg, hvide og brunede kartofler og sauce
| 1 stk | flæskesteg |
| 500 g | små kartofler til at brune |
| 2000 g | kartofler |
| 2 spsk | groft salt |
| 2.5 dl | piskefløde |
| 2 spsk | svinebouillon |
| 150 g | sukker |
| 75 g | smør |
| 175 g | kartoffelchips |
| sovsekulør | |
| majsstivelse | |
| salt | |
| peber |
Vintersalat med dressing
| 400 g | friske rødbeder |
| 1 dl | lagereddike |
| 1 g | sukker |
| 3 stk | nellike |
| 100 g | valnødder |
| 3 stk | æbler |
| 200 g | færdigsnittet rødkål |
| 3 spsk | olivenolie |
| 3 spsk | balsamicoeddike |
| 1 spsk | akaciehonning |
Tilberedning
- 1
Opvarm ovnen til 210° varmluft. Rids sværene helt igennem med en skarp kniv - pas på du ikke ridser ned i selve kødet. Placer flæskestegen i et ovnfast fad med sværene nedad. Fyld vand i, så det dækker sværene. Kom stegen i ovnen i 15 minutter.
- 2
Imens stegen er i ovnen: Begynd med at koge kartoflerne til de brunede kartofler møre i let saltet vand. Overhæld dem med koldt vand og lad dem køle af. Pil de kogte kartofler med en urtekniv og stil dem til side. Skræl de almindelige kartofler, læg dem i en gryde med koldt vand, så det dækker, og stil dem til side.
- 3
Tilbage til stegen: Tag fadet ud af ovnen efter 15 min. og vend nu stegen med sværene opad - vandet skal blive i fadet. Dup sværene tør med køkkenrulle og gnid med masser af groft salt. Husk at komme saltet godt ned mellem alle sværene.
- 4
For at sikre en jævn stegning skal stegen stå så lige som muligt i ovnen. Står stegen skævt i fadet, så ret den op med lidt staniol i bunden. Steg kødet, til det har en kernetemperatur på 62-65° - ca. 35 minutter pr. 1/2 kilo.
- 5
Og så til salaten. Skræl rødbederne og skær dem helt tynde - enten med en kniv eller mandolinjern. Læg dem i en gryde med eddike, sukker, nellikerfrø og lidt salt. Giv dem et hurtigt opkog i 2-3 minutter. Lad dem stå og trække i lagen.
- 6
Rist valnødderne på en tør pande til de har taget farve. Køl dem af på en tallerken. Skyl æblerne, fjerne kernerne og skær dem i tynde både. Bland kålblandingen med æbler, valnødder, syltede rødbeder og en hurtig dressing rørt af olie, eddike og honning og smagt til med salt og peber.
- 7
Når stegen er næste færdig, tænder du for grillfunktionen på din ovn, hvis sværene ikke er helt sprøde. Men hold RIGTIG godt øje, for det går mega stærkt! Gem stegeskyen fra fadet til sauce.
- 8
Og så til saucen. Hæld stegeskyen i en gryde og varm op. Tilsæt fløde og jævn med majsstivelse rørt ud i vand. Tilsæt en smule kulør og krydr med salt og peber. Der er masser af smag i stegeskyen, men har du ikke nok, kan du tilsætte lidt smuldret bouillonterning.
- 9
Kog de hvide kartofler møre i saltet vand.
- 10
Hæld sukkeret på en kold pande og lad det smelte ved svag varme, uden du rører i det - husk hele tiden at holde øje og pas på, det ikke brænder på! Tilsæt nu smørret og rør godt. Når massen er jævn, tilsætter du kartoflerne og skruer lidt op for varmen, mens du rører forsigtigt, så sukkeret bliver jævnt fordelt. Efter 5-10 minutter begynder sukkeret at sætte sig på kartoflerne, og de er færdige.
- 11
Server den dejligste flæskesteg med hvide og brunede kartofler, sauce, julesalat og kartoffelchips.
