Citrusmarineret laks

4 personer

Ingredienser

600 gLaks
2 stkØkologisk citron
1 stkØkologisk appelsin
3 spskOlivenolie
1 potteDild
3 stkFennikel
2 spskHonning
1 glasØrredrogn
1 poseBlandet salat
1 dlMousserende vin
1 dlFløde
1 stkSkalotteløg
1 spskSmør
50 gSmør
200 gSmå kartofler
2 spskSmør
Smagsneutral olie
Flagesalt
Fint salt
Peber

Tilberedning

  • 1

    Rør en marinade af halvdelen af citronsaft og citronskal, appelsinsaft og appelsinskal, salt, sort peber, olivenolie, halvdelen af honningen og fintsnittet dild. Kom marinaden henover laksen og dæk det med husholdningsfilm. Lad det trække på køl i 30-40 minutter.

  • 2

    Forvarm ovnen til 180° C.

  • 3

    Halver kartoflerne og kom dem i et ovnfast fad. Drys salt, lidt smagsneutral olie og 2 spsk. smør i. Bag dem i ovnen indtil kartoflerne er møre og gyldne.

  • 4

    Skær top og bund af fennikel og skær dem ud i både. Vend dem med olie, resten af honningen, citron saft og citronskal, salt og peber. Kom dem i et passende ovnfast fad og bag dem i en forvarmet ovn ved 200° i 20-25 minutter (eller indtil de er gyldne og møre).

  • 5

    Skær resterende af fennikel i helt tynde skiver og kom dem i iskoldt vand – opbevar dem på køl indtil servering.

  • 6

    For at bage laksen, tændes ovnen på 120°. Kom laksen (inkl. marinade) i et ovnfast fad med skindsiden nedad. Bag laksen i 20-25 minutter og lad den hvile i 5 minutter inden servering.

  • 7

    Mens laksen bager, forberedes saucen. Kom finthakket skalotteløg og 1 spsk. smør i en gryde og sauter til de er klare. Kom den mousserende vin ved og reducer til halvdelen. Tilsæt herefter fløden og lad det småsimre i 5 minutter til det tykner let.

  • 8

    Tag gryden af varmen og pisk de kolde smørtern i lidt ad gangen til saucen bliver tyk og blank. Smag den til med citronsaft og salt. Lige inden servering kommes ørredrogn i.

  • 9

    Dræn fennikel crudité og vend dem med de små salater. Dryp med et par dryp olivenolie, flagesalt og sort peber.

  • 10

    Riv appelsin- og citronskal henover kartoflerne lige inden servering. Hvis du har lidt dild til overs, vendes det gerne i kartoflerne.

Citrusmarineret laks